15 CSN

Att börja universitet och CSN

2018-11-25 19:19 #0 av: BlåPastell

Hej alla!

Jag är lite av ett kontroll-freak när det kommer till framtiden och är väldigt orolig inför hur CSN fungerar, då jag inte hittar svar på deras hemsida.

Vilket datum får man utbetalningarna och hur ser det ut när man börjar universitetet?

Vi säger att  jag börjar den 18 augusti ett program, när får jag min första csn utbetalning med tanke på att jag antagligen kommer behöva betala en hyra för augusti...

Bör jag vänta med att flytta in till september eller hur får man csn och hyran att gå ihop? Vet att CSN betalar ut för månaden som kommer så att det som kommer i slutet av oktober/början av november är för november vars hyra kommer i slutet av november.

Någon som vill ge en liten förklaring? Tack på förhand

Anmäl
2018-11-25 19:31 #1 av: Calcifer

27:e var det när jag studerade sist. Och du får pengarna i tid till att betala räkningar som förfaller i slutet av månaden, flyttar du in tidigare behöver du ha pengar undansparade. Om de inte ändrat bör du också vara medveten om att du inte får full summa i december (eller om det är januari...)

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-11-25 19:34 #2 av: BlåPastell

#1 Tack så mycket, hjälper lite.

Betyder det att jag bör vänta med att flytta in till september då? 

Anmäl
2018-11-25 19:46 #3 av: Calcifer

#2 Om hyran ska vara betald innan den 27:e så får du ju antingen spara ihop eller låna av någon annan eller flytta in senare. Men de flesta studentbostäder brukar ju hänga ihop med skolstart rätt bra. Och du betalar ju inte en full extrahyra om du flyttar in så sent i månaden.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-11-25 19:51 #4 av: BlåPastell

#3 Okej, tack så mycket för svaret. Har aldrig tänkt på att man inte betalar full hyra, ska kolla med hyresvärden jag tänkt hyra hos hur det fungerar hos dem. Tack  :)

Anmäl
2018-11-26 17:39 #5 av: Thotis90

Jag studerar på universitet och söker CSN för ett helt läsår (två terminer) direkt. När man har börjat skolan får man sin första utbetalning tidigast en vecka efter upprop, efter att skolan har rapporterat din närvaro till CSN. Efter det så får man CSN den 25:e varje månad, förutsatt att den 25:e inte är en helgdag. Då får man det tidigare (d.v.s. aldrig efter den 25:e). 

Det bästa, tycker jag, är att spara pengar till första månadshyran om det är långt avstånd till skolan och man inte kan pendla. Jag hade sparat undan pengar från mitt sommarjobb så att jag klarade de första månadshyrorna. 

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.