01 Allmänt om studier

sabbatsår efter nian?

2017-06-01 20:51 #0 av: shia

hej, jag vill efter nian fara till frankrike och rida monté och köra. Har A och B i alla betyg (kmr få det denna termin) Jag har /haft (påväg att bli frisk nu) och har haft självskadebeteende, och en stor del att jag mått dåligt, dålig självkänsla är skolan. Även fast jag har det bättre nu, är bland de högre i klassen(inte mobbad som tidigarer, bytte skola) så är alla lektioner ointressanta, å de tror jag ritar för jag tycker att det är för lätt(sant, men är ointressant å) ¨kommer med gymnasieuppgifter osv...

mina kompisar och klass är de som stöttar mig till att bli montéryttare och kusk(å alla inom hästsporten) utom min familj. Lärarna/familjen vill att jag ska bli något "bra" yrke, koditorietor, pollitiker, minister osv. lärare- men de är tråkigt enligt mig)

Är det smart att ta sabatsår? är inte för att vara lat, men då jag anser att jag skulle lära mig mer nödvändigt, få bättre jobb inom monté travsport, mer kontakter om jag började redan efter nian. 

har velat bli montéryttare/kusk sen jag var åtta år, och fara till frankrike sedan jag var 10.

vad ska jag tänka på?

Anmäl
2017-06-01 20:58 #1 av: Hera

Mitt råd är att vänta med det till efter gymnasiet. Då har du bättre grund och är äldre. Tror få anställer en 15-16  åring.

Anmäl
2017-06-03 12:34 #2 av: sp0ngeb0b

Håller med #1, efter gymnasiet är du myndig och mer mogen. Kan du inte gå på ridsportgymnasium? Så får du ju ännu mer kött på benen. Så ja, tror det är smartast att vänta.

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-06-06 16:23 #3 av: Em_

Hur mycket franska kan du?  Skulle du kunna skriva CV, förstå ett anställningskontrakt eller hänga med när ett kompisgäng pratar? Om inte kan du satsa på det i gymnasiet. 

Är det brist på folk som vill jobba med monté i Frankrike? Är det konkurrens om jobben kan det tyvärr vara svårt för dig att få in en fot.  Det är mycket du inte har just nu, men som du kan fixa i Sverige på 3-4 år. T.ex. bli myndig, ta körkort, avslutad gymnasieutbildning, referens från heltidsarbete med hästar, spara ihop en buffert till alla kostnader kring resan, monté-meriter, internationellt känt/accepterat språkdiplom i franska och så vidare.

Det låter som att du ändå tänker gå gymnasiet och jag tror inte du kommer tycka det är roligare eller mer lockande för att du skjuter på det ett år.  Om du verkligen vill till Frankrike så kommer du ta dig dit så småningom :)

Anmäl
2017-06-07 16:08 #4 av: shia

X)

de i frankrike tar gärna in svenskar (tjejer helst av ngn anledning, och svenskar å för den delen=) ) och lär dem deras stil, osv.( de anser, att vi "svenskar" har trevlig djurhållning osv och är villiga att lära sig) Tänker mest att det kan vara bra att åka ner, få lära sig ytterligare(ser de mest som en utbildning, de jag hört som farit dit, har fått resan osv betalt, mat boende och en summa pengar som lön för deras arbete. då har de ridit ca 8-9 hästar/dag. =) 

och att sedan åka hem, gå utbildning, (ev,) och sedan ksk åka till någon(man knyter kontakter) och jobba jobba, tävla osv)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.