04 Eftergymnasiala utbildningar

CSN och Yrkeshögskola

2017-03-20 10:24 #0 av: [chimpy]

Jag har snart avslutat mitt första år inom Yrkeshögskolestudier. Jag har två kvar.

Vad jag vet ligger jag bra till i alla ämnen, det är ingen lärare som har sagt till mig att jag ligger back med inlämningar och jag har klarat alla prov i alla ämnen. Däremot har jag rätt hög frånvaro denna terminen.

Det är medvetet gjort på grund av min värk och den långa pendlingen förvärrar värken, därför valde jag att prioritera studierna hemifrån men åka in (mixa) bland lektionerna så jag kommer på lite var och en.  Det står klart och tydligt att en lärare har skyldighet att meddela eleven om de slackar i studieaktiviteten.

Vi har ingen närvaroplikt på vår Yrkeshögskola (utbildning) men självklart krav på studieaktivitet.

Om jag uppfyller studieaktiviteten men har låg närvaro borde väl inte detta påverka CSN bidraget?

Visst är jag orolig över min dåliga närvaro men jag studerar och klarar mina prov och gör mina prov, ingen lärare har sagt något. Har haft två lärare nu som påpekat min höga frånvaro från deras lektioner men inte sagt något om studieaktiviteten.

Hur har ni gjort, som har gått på yrkeshögskola utan närvaroplikt, med hög frånvaro, har ni ändå klarat av studierna?

Självklart har jag planen att om jag inte klarar av terminens studier på detta sätt får jag helt enkelt satsa på högre närvaro nästa termin, men vet att kroppen inte kommer klara av pendlingen en längre period vilket kommer ge långa sjukskrivningar med depression som följd vilket jag inte ser fram emot.

Anmäl
2017-03-20 10:47 #1 av: Åsa S

Det beror ju på vad som står i betygskriterierna man sätter ju ofta inte bara betyg på proven utan det kan vara praktiska moment man måste visa läraren eller projekt där läraren ska betygsätta själva arbetsprocessen i klassrummet etc.  Bäst kan vara att prata med lärarna om hur du ligger till speciellt de som nämnt att du haft hög frånvaro.

Anmäl
2017-03-20 11:18 #2 av: [chimpy]

Mycket sant! Vissa lektioner skriver de att det är obligatoriskt och då tar jag ju mig till skolan. Å så de andra kurserna har de krav på vissa moment, vilket jag ser till att jag uppfyller - men om det är tillräckligt är väl en annan femma.

Men lärarna har meddelat andra när de har haft hög frånvaro och legat back med studieaktiviteten, till mig har endast två meddelat mig om hög frånvaro och nu vill en prata med mig om min frånvaro, men inget om studieaktiviteten.

Hur som tänkte jag att jag kan ta med mig mina intyg från läkare där de har skrivit vad jag har, jag var på utredning (program) innan jag kom in i utbildningen och fick avbryta, men specialistläkaren skrev ett s.k intyg med diagnos till mig. Kanske kan vara bra att ta med så inte läraren tror jag bara hittar på. Kan ju även gå till ännu en läkare, men orkar inte med dem, är emotionellt utmattande att prata om ens värk hela tiden.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.