11 Läxhjälp

Magnesiums elektroner

2017-03-04 14:41 #0 av: Falafffel

Heej! Jag hade behövt hjälp med en fråga jag inte kan hitta svaret på i min kemi bok och hittar inget bra på internet heller. I alla fall, frågan är; "Vad händer med elektronerna i magnesium när ämnet brinner?"

Tack i förhand :)

Anmäl
2017-06-09 14:27 #1 av: Lakritsstjärna

Antar att du menar att det brinner i luft. Luft består av 21% syre och 78% kväve. Det skapas magnesiumoxid enligt denna formel:

2 mg + O2 ---> 2MgO

Samtidigt som magnesiumnitrat bildas:

3mg + N2 -> Mg3N2
Detta är totala formeln men om vi delar upp den första reaktionen så kanske du förstår vad elektronerna tar vägen.

2 Mg --> 2 Mg + 4 elektroner
O2 + 4 elektroner --> 2 O
Lägger vi sedan ihop dem så får vi den formeln jag skrev tidigare. Som du ser så är det inga elektorer som försvinner.
2 Mg + 2 O = 2 MgO

Hoppas det var till någon hjälp!

Anmäl
2017-06-10 09:16 #2 av: nadilda

När magnesium brinner tillsätts det massa energi till elektronerna, värmeenergin blir till rörelseenergi och elektronerna börjar röra sig så mycket att de till slut inte kan vara kvar i sitt skal. Då tar de ett "hopp" utåt till ett yttre skal. När den extra energin inte längre tillförs vill de tillbaka till det mest energisnåla läget och faller tillbaka till sin ursprungliga plats. När detta görs frigörs den extra energin som behövdes för att få den dit, denna energin frigörs i form av strålning/ljus. Det är därför magnesium lyser så vitt och fint när det brinner!

Detta gäller alla atomer. Beroende på vilket grundämne det är tar elektronerna olika långa "hopp" och därför frigörs det olika mycket energi när de faller tillbaka. Det är därför metaller brinner i olika färger och även en metod man kan använda för att se vilka ämnen olika stjärnor innehåller.

Hoppas du förstod någorlunda, annars får du fråga!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.