01 Allmänt om studier

Marknads och planekonomi

2017-02-11 13:25 #0 av: nempan

Vad finns det för fördelar och nackdelar med planekonomi?

Vad finns det för fördelar och nackdelar med marknadsekonomi?

Skulle behöva lite tips angående detta.

Anmäl
2017-02-11 13:37 #1 av: Zepp

Beror på vad dina studier syftar till?

Iallafall.. planekonomi brukar främst förknippas med kommunism/socialism!

Marknadsekonomi med kaptitalism/liberal/konservativ politik!

Grejen är att de bägge begreppen är blandade!

Finns lixom inga företag i en marknadsekonomi som inte gör upp planer/marknadsanalyser/långsiktiga analyser på avkastning!

Lika gäller planekonomier.. där man får ta hänsyn till marknadens utveckling.. gäller då främst länders export/import!

Man får dels skilja på macro och micro!

Utiallafall.. finns knappast något såå planekonomiskt styrt som stora företag i en marknadsekonomi.. iallafall om de har starka ägare, med avkastningskrav!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-02-11 13:53 #2 av: landsbygdsbo

#0 En planekonomi fungerar under kortare perioder. Och ofta med stora mänskliga kostnader. Det förutsätter fullständig kontroll på alla de resurser som finns i ett samhälle.  Arbetskraft, intelligentsia, energi, råvaror och så vidare.

Under en konflikt/kris kan det vara befogat. Att införa ransoneringar och kontrollera försäljning av livsmedel till exempel.

Typexemplet är väl hur Ryssland under kris o krig genomdrev planekonomi men när konflikten lade sig och det kalla kriget var slut så föll det planekonomiska samhället itu.

Eller om man tittar på hur det tredje riket trots extrema allierade bombningar och råvaru o energibrist lyckades öka krigsproduktionen.

I o m att vi har lagstiftning som styr så kan man med fog hävda att vi har en blandekonomi i Sverige Samhället äger eller kontrollerar fortfarande viktiga funktioner men man köper i halt högre grad in tjänster från den fria marknaden.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.