01 Allmänt om studier

Hjälp med fråga om politik

2017-02-08 01:04 #0 av: nempan

Skulle behöva hjälp med följande fråga:

Vad tänker de på här? Något speciellt som hänt?

 Vad har förändrats i det svenska samhället de senaste 40 åren som gör att fler och fler partier väljer att ”gå mot mitten” och anamma mer liberala idéer?

Anmäl
2017-02-08 18:26 #1 av: Huygens

Bilderberggruppen har fått ett allt starkare grepp om Sverige sedan EU-medlemskapet 1995 och strävar efter att skapa "globalisering", vilket går mot enande under en och samma maktstruktur, som minskar utrymmet för partier med mer utpräglade egna partiprogram, avvikande från den rådande EU-agendan.

Sovjet kollapsades av krafter vi inte vet namnen på i slutet av 1980-talet. Kina tillät existensen av en rad "kapitalistiska" företag i sitt "kommunistiska" system. Det blev därför mindre populärt att vara kommunist och socialist, vilket gjorde att delar av vänstern drog sej mot mitten.

Andelen fysiska arbeten har minskat, gruvor, varv och fabriker har lagts ner. I vissa fall har jobben gått till låglöneländer som Kina.

Sen är frågan tyvärr lite ledande. Hur definieras "mitten"? Och vem definierar att partier gått mot mitten? Både L och C har snarast gått åt höger.

I ett system av blockpolitik är det viktigt att få kontroll över mittenväljarna, dom väljare som kan tänka sej att rösta på valfritt block i lika stor utsträckning på en höger-vänsterskala. Många val har avgjorts av dom få 5-10 % mittenväjarna. Det blev därför betydelsefullt att gå mot mitten för S och M. Dessutom kunde S isolera V på vänsterkanten. Det är osannolikt att V fäller en S-regering och ännu mer osannolikt att V bildar regering med borgerliga blocket, vilket möjliggör S ökade mitteninriktning.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.