Annons:
Etikett04-eftergymnasiala-utbildningar
Läst 1719 ggr
[VCG1997]
2017-01-02 20:58

Hur bör jag tänka när jag väljer utbildning?

Jag har vetat att jag vill plugga vidare under en mycket lång tid och jag har högsta möjliga betyg rakt igenom. Därför har jag möjligheten att komma in på de allra mest prestigefyllda utbildningar som leder till statusyrken med höga löner. Jag har dock i perioder haft större intresse för utbildningar med lägre status som inte leder till några statusyrken och inte ger någon hög lön.

Intressemässigt så har väl det legat på socionomprogrammet då jag alltid haft väldigt empati och har en stark vilja att kunna hjälpa människor. Men jag har egentligen nästan bestämt mig helt för att söka till juristprogrammet till hösten. Det beror ju såklart på ett intresse för samhällsfrågor och juridik också men huvuddelen är att jag lagt stor vikt på att yrket ska ha status och generera höga löner. Det låter kanske ytligt men i och med att jag har dessa betyg och även ett IQ på 148 så vill jag att folk ska veta om att jag är en mycket intelligent tjej.

Det finns väl egentligen några frågor jag har om både dessa utbildningar/yrken men även om hur ni anser att man bör tänka överlag.

1. Denna fråga kan ju ge svar baserade på fördomar istället för fakta men hur skulle ni säga att människorna på respektive socionom och juristutbildningen är?  Ni kanske har en aning om hur socionomer och jurister är som personer och skulle vilja veta skillnader även om jag förstår att det finns människor av alla dess slag  i båda yrken.  Jag har ju självfallet precis som alla människor fördomar, och jag har väl känt att mina fördomar om människor på båda utbildningar skulle innebära att jag inte passar in.  

2. Hur strikta är klädkoderna och andra normer inom juristyrket sedan? Jag är en människa som ogillar normer och riktlinjer för hur man bör vara. Jag vill kunna ha ett par tighta slitna jeans, en kort kjol, höga klackar, eller en mer ''utmanande'' topp utan att det skulle innebära att jag inte får respekt.  Jag kan inte se att jag skulle acceptera att gå i några kostymkläderna om dagarna då jag gillar att klä mig mycket kvinnligt. Jag är mycket modeintresserad och kan otroligt mycket om smink. Är detta en nackdel inom yrket? Jag är även 19 år gammal nu och vill kunna klä mig trendigt och ungdomligt utan att det gör att jag skulle verka mindre kompetent. Jag ser väl mer ut som en modemedveten make-up artist än en typisk ''plugghäst'' och är detta en nackdel?

3. Hur låga är lönerna egentligen inom socionomyrket för jag har hört väldigt olika och när man kollar upp statistik på nätet så skiljer det otroligt mycket från vilken hemsida man kollar på.  Jag har hört att det är det yrket som ger lägst lön av alla högskoleutbildningar som finns vilket jag tycker låter ganska märkligt eftersom det är ett bristyrke, ett mycket populärt program att söka samt väldigt höga intagningspoäng(I alla fall på betygen, jag vet inte hur det ser ut för dem som söker från andra grupper). Vad är en ungefärlig genomsnittlig lön och då pratar jag inte om ingångslöner.

4. Stämmer det att en genomsnittlig lön för en jurist ligger på ungefär 45-60 000 i månaden beroende på position för det sade studievägledaren på min gymnasieskola. För mig lät det extremt mycket för en genomsnittlig lön.

5. Och den sista frågan är generellt ifall du tycker att man ska välja efter intresse eller efter vilket yrke som ger högst status och lön. 

Jag inser att detta är ett väldigt långt inlägg som tar både tid och energi att besvara men skulle vara tacksam för att få höra vad ni tycker angående mitt val. Jag tycker att det kan vara skönt att höra åsikter från andra än familjen och vänner då dem är så otroligt partiska utifrån vad dem själva skulle ha valt.

Stort tack på förhand för dem som orkar lägga energin på att svara på detta inlägg!

Annons:
VildaVittra
2017-01-02 21:08
#1

Inte en susning till chans att jag skulle välja yrke efter vilken status det hade, det vore ju enormt korkat att göra. Ska man välja logiskt och inte med hjärtat är det framtidsutsikter och påbyggnadsmöjligheter man ska kolla på, inget annat.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Halvdansken
2017-01-02 21:16
#2

Välj ett yrke du kan jobba med i 40 år.  Att bara gå efter nån status håller inte i längden. 

Jurist kan du ju vara på många olika vis, det låter mer som om du tänker på advokat; åklagare/försvarare. Man kan vara jurist på företag, i det offentliga, i föreningar osv, och där är nog inte dresskoden så noga som i en rättsal.  
Lönen 45-60.000 är säkert riktig efter några år, beroende på om du jobbar privat eller offentligt.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Honestyisdead
2017-01-02 21:17
#3

Välj det du är intresserad av. Hos vem får du status i sådana yrken?

[VCG1997]
2017-01-02 21:27
#4

1 = I många fall så kan ju framtidsutsikter och karriärmöjligheter som du talar om ha en stark koppling till lön och status. Självklart inte alltid men i vissa fall.

2 = Jag har i sådana fall tänkt mig att försöka som jurist att inrikta mig på att något sätt arbeta med mänskliga rättigheter så det skulle ju troligen vara en organisation och utöver det så kan jag tänka mig att arbeta som affärsjurist. Lönen är ju övertygande helt klart.

3 = Det är väl samhället i stort som bedömer statusen på ett yrke. Det finns ju många aspekter men vanliga sätt att bedöma yrkens status verkar vara baserat på utbildningsnivå, intagningspoäng för utbildningen, lönen, yrkets uppskattning och möjligheterna att göra karriär. Sedan är det väl så att överklassen bryr sig mest om status och jag är egentligen emot ett statussamhälle. Men tyvärr dras jag med och ibland tänker på sådana saker som vad andra tycker.

Zadie
2017-01-02 21:36
#5

Precis som de andra skriver så tycker jag oxå att du ska välja det du tycker verkar roligast och mest intressant. Om du väljer att bli jurist bara för att det är ett "statusyrke" så för vems skull? Vad spelar det för roll hur folk ser på dig eller hur mycket bekräftelse du får p.g.a. att du har ett så kallat statusyrke? Är det inte viktigare att du själv känner dig nöjd och tillfreds med ditt jobb och vad det ger just dig? Det är klart att man vill ha en bra lön, men samtidigt tycker inte jag att det är det viktigaste. Ha mycket med pengar och jobba med något man känner är sådär, eller att ha lagom med pengar och verkligen jobba med något man älskar…? Vad känns viktigast för dig?

[VCG1997]
2017-01-02 21:44
#6

5 :

Det handlar väl om att jag känner mig stolt över att vara så intelligent och ha dessa betyg men egentligen så är det väl oviktigt vilken status man har. Personligen bryr jag mig inte det minsta om status oavsett vad det gäller i livet.                                               Status är inte viktigt för mig och absolut ingenting jag bedömer andra människor utifrån.

Det är väl sant i och för sig att ha ett jobb man tycker är kul och mindre pengar än att inte riktigt trivas till hundra med sitt jobb men ha ett fett bankkonto. 

Jag tänker såhär att har man mycket pengar så har man möjlighet till en mycket bra fritid, ha ett mycket fint hem och vara lycklig utanför jobbet men samtidigt spenderar man otroligt mycket tid under sitt liv på sitt jobb så det är av största vikt att trivas.

Annons:
KimE
2017-01-02 21:54
#7

1 De är som människor  brukar vara i båda yrkena.

2 Om du vill tas på allvar så gäller det att följa klädkoderna hur strikt beror nog på vilken tjänst du har. Det finns klädkoder i alla yrken och andra grupperingar av människor du tror väl inte att du valt de kläder du har på dig av en slump?

3 Socionomer har hyffsad lön men det beror på vilket jobb du har.

Biblotekarier och arkeologer är bland det sämsta i lön per studietimme.

4 Det kan stämma

5 Du bör välja ett yrke som är efterfrågat och du kan tänka dig arbeta inom i ca 45år.

Thotis90
2017-01-05 11:38
#8

Jag har också väldigt höga betyg (inte maxpoäng, men inte långt ifrån), men jag har aldrig ens tänkt tanken att välja ett yrke baserat på status och lön. Jag vill arbeta med någonting som jag brinner för och om det ger en hög lön är det bara en bonus. Huruvida yrket anses ha status eller inte bryr jag mig inte om. Det viktigaste för mig är att jag får jobba med det jag brinner för och att jag klarar mig ekonomiskt och lite till. Då är jag nöjd.

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Em_
2017-01-05 12:23
#9

1. Jurister anställs efter betyg och det råder extrem konkurrens på juristlinjen har jag hört. Ryktet säger bl.a. att har du igen "pluggbästis" kan du t.ex. inte räkna med att någon delar med sig av anteckningar om du missar en föreläsning.

2.  Bär man kläder som sticker ut tenderar man att bli mer uppmärksammad för dessa än vad man säger, oavsett vad man jobbar med. Passar ens stil inte in där man arbetar är det smidigast att ha arbetskläder även om man är civilklädd.  Det går att vara trendig och välklädd även om man inte har på sig sina absoluta favorit plagg.  

5. Status imponerar bara på andra som tycker status är viktigt och enligt min åsikt är sådana människor rätt tråkiga. En bra tumregel i livet är att omge sig med vänner som finns kvar även om den snygga fasaden man byggt upp försvinner.


[VCG1997]
2017-01-05 12:27
#10

#8 #9

Tack för svaren :)

Huygens
2017-01-10 12:35
#11

Jurist kan få väldigt hög lön, speciellt om man flyttar till städer där det behövs. Stockholm är ett sådant område. Nu är det flera år sedan, men en person med ganska genomsnittliga betyg jag var bekant med avancerade till något över
40 000 kr/mån efter 3 år vid ett juristföretag i just Stockholm. Samtidigt var bostadsrätterna väldigt dyra redan då. Stockholm har också högre i tak för ovanlig klädsel pga dom många skådespelarna och kändisarna där, det hör liksom till stadsbilden. Jag vet att även vissa ekonomer tillåts klä sej i lite "tokiga" kläder då Stockholm har många huvudkontor och marknads-/säljavdelningar som gärna vill ha mer dynamiska människor, medan resten av landet är mera konformt.

Ska man arbeta med människorättsliga frågor är mitt intryck att jurist har en mer heltäckande utbildning än socionom, även om jag misstänker att man måste specialisera sej också som jurist. Gäller det djupare saker som EUs/FNs mänskliga rättigheter antar jag det krävs särskild inriktning på liknande sätt som ifall man ska bli skattejurist. EU-domstolen har ju haft rätt mycket jobb med dom nya EU-staterna i östeuropa som ibland struntar i lagen. Även Sverige har förlorat rättsfall om mänskliga rättigheter i EU.

Sen kan det vara svårt att arbeta internationellt med mänskliga rättigheter som en viss svensk visselblåsare fick erfara den hårda vägen, där även svenske vice FN-ordförande vände ryggen till. Jag funderar på om man ska arbeta internationellt med mänskliga rättigheter, kanske man måste söka sej till någon internationell engelskspråkig juridikskola? Lagen i t ex USA är ju annorlunda än i Sverige. Vi har rättssituationen t ex kring Stående Stenen.

Sen finns det områden som är otroligt problematiska och jag vet inte hur man ska göra något åt saken. Vi har paradoxer där Wallenberg och demokratiskt valde Löfven besökte Saudiarabiens diktator, som ägnar sej åt krig i Jemen som drivit 3 miljoner människor på flykt och in i svält.

Socionom kanske mer arbetar med att tillämpa lagen, t ex hitta boendeplatser för behövande/missbrukare mm. Jag vet att socionomer också läser en viss mängd juridik, men inte lika intensivt som jurister. Att socionomer/bibliotekarier har lägre löner beror nog på att dom mest får anställning inom kommuner och där hålls lönerna nere pga att det är skattemedel som måste fördelas. Nu finns det ju också kommunjurister och dom har lite högre lön än socionomer, just för att dom annars riskerar att hoppa av till mer välavlönade yrken i vinstgenererande industrin eller på privata advokatbyråer.

Jurist i en organisation för mänskliga rättigheter kanske kan styra sitt arbete lättare, än en socionom i en kommun, som ofta behöver rätta sej efter den rådande politisk kommunala inriktningen.

Michaela-N
2017-02-21 22:12
#12

Hej! Jag pluggar till jurist så kan försöka svara på några av dina frågor, 

Dagen innan jag började skolan minns jag att jag stresshoppade kavaj, kostymbyxor och skjorta för jag ville passa in och jag trodde man såg ut så på juristprogrammet. Första föreläsningen så kom professorn i sneakers och piké. Och studenterna likaså. 

Det finns ingen klädkod i tingsrätten, jobbar du på byrå ställs det väl visst ett krav på dig att klä dig propert. Men jag tycker inte att du ska varken välja eller välja bort ett karriärsval pga klädsel?? Det är typ det MINSTA som har med utbildningen att göra.

Upp till toppen
Annons: