01 Lästeknik

Lär dig läsa snabbt

2006-01-28 22:49 #0 av: Niklas

Jag vet inte hur snabbt du normalt läser, men om du läser som de flesta andra kan du förändra ditt liv ganska radikalt genom att lära dig att läsa snabbare. Om du tänker efter så är det mesta i livet beroende av att man kan läsa. I skolan förutsätter i stort sett alla ämnen utom gymnastik att man kan läsa. I arbetslivet är det likadant. Vilken skillnad blir det då om man ökar sin läshastighet så att man läser exempelvis dubbelt så fort? Det blir möjligt att läsa dubbelt så mycket eller att klara av läsninge

BoksidaSnabbläsning handlar inte om att slarva igenom texter på kortare tid. Läsförståelsen ska fortfarande vara minst lika bra som med vanlig läsning. Det är primärt fråga om att läsa effektivare. Många har vanan att hoppa tillbaka i texter därför att de tror att ögonen har missat ett viktigt ord. Ett tillbakahopp per bokrad är inte ovanligt. I en bok med 300 sidor och 40 rader per sida blir det 6 timmar extra lästid om varje tillbakahopp tar en sekund. Ett annat vanligt problem är att man kommer på sig själv med att sitta i andra tankar och måste hoppa tillbaka en halv sida eller mer och läsa om. När det går för långsamt har hjärnan tråkigt och börjar tänka på annat. Med högre läshastighet får hjärnan stimulans och det blir lättare att koncentrera sig. Det finns mycket annat att tänka på också. Det här var bara några exempel.

Av två personer som har samma kvalifikationer, men den ena läser dubbelt så snabbt som den andra, är det sannolikt att den snabbläsande har större förutsättningar att göra ett bra jobb på ett arbete där det ingår en del läsning.

Om du inte redan läser mycket snabbt kan jag rekommendera dig att lägga ner lite tid på att lära dig snabbläsning nu när du har möjlighet att satsa på dig själv. Det kräver relativt lite övning att fördubbla eller tredubbla sin läshastighet om man är en normalläsare. Det finns många sätt att lära sig snabbläsning. Att läsa böcker, att gå lärarledda kurser och att läsa självstudiekurser är några.

En "vanlig" läsare klarar av omkring 200 ord i minuten. En av tusen klarar av över 1000 ord i minuten. De riktigt duktiga klarar flera tusen ord i minuten och de absolut bästa klarar av flera hundra tusen ord i minuten (jo, faktiskt!).

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2006-01-28

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-02-01 23:52 #1 av: johan

Jag vill lära mig detta! Jag läser rätt långsamt och precis som du säger hinner jag både bli uttråkad och tankspridd medans jag läser.

Hur kommer man igång? Och tänk nu på att jag hinner bli uttråkad och tankspridd om jag ska tvingas igenom en allt för tjock bok.

Vill gärna ha praktiska exempel som man kan testa sig fram med.

Anmäl
2006-02-02 11:43 #2 av: Niklas

Jag känner igen mig i "uttråkad och tankspridd". Det är kännetecken för ineffektiv läsning. Så var det för mig innan jag lärde mig läsa på riktigt. Du kan börja med att läsa den här artikeln:

Snabbläsning - så går det till

Där går jag igenom lite kortfattat hur du kan läsa effektivare. jag skrev den när jag själv började öva.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.