02 Anteckningsteknik

Bok: Mind maps for kids

2006-01-29 15:06 #0 av: Niklas

Boken är skriven med syfte att lära barn (7 till 14 år) att rita mind maps och utgår ifrån typiska uppgifter för skolbarn. Olika skolämnen: engelska, historia, matematik, naturkunskap, geografi och främmande språk. Hur man klarar prov. Hur man skriver brev, planerar semestrar och fester. Och så vidare.

Mind maps for kidsDe första kapitlen tyckte jag var lite fåniga, men boken är inte skriven för mig så det fungerar nog bättre för barn. När den övergick till att beskriva olika praktiska exempel blev det riktigt intressant. Den beskriver både nyttan och det praktiska tillvägagångssättet på ett bra sätt och jag blev än mer övertygad om att mindmapping är en verkligt användbar teknik, både för vuxna och barn. Barn har säkert lättare för att lära sig mindmapping eftersom de inte har samma gamla vanor att bryta.

Eftersom boken är på engelska går det inte att sätta den i händerna på vilket barn som helst. Däremot tror jag att man som vuxen kan använda den som en hjälp för att lära ut mindmapping till barn. Den innehåller många bilder och är i A4-format.

I boken beskrivs mindmapping i fem steg och dessa steg upprepas med anpassningar till varje uppgift.

  1. Använd ett tomt olinjerat papper och färgade pennor. Placera papperet liggande.
  2. Rita en bild som sammanfattar huvudämnet i mitten av papperet.
  3. Rita några tjocka böjda linjer ut från bilden i mitten av papperet. En för varje huvudidé kring ämnet.
  4. Skriv namn på huvudidéerna och rita gärna en liten bild av varje idé (då använder man båda sidorna av hjärnan).
  5. Från var och en av huvudidéerna kan man rita nya grenar som representerar tankar kring huvudidéerna. På det viset kan man fortsätta i all evighet eller tills man är nöjd med detaljnivån i mind mapen.

Detta är hela proceduren lite kortfattat. Ju mer färger och bilder man använder desto enklare blir det att komma ihåg mind mapen. Det finns ett antal frågor man kan utgå ifrån ifall man fastnar i sin mind map eller råkar ut för fantasitorka:

Vad?
Var?
När?
Vem?
Varför?

Frågorna kan användas som huvudidéer utifrån vilka man ritar nya grenar med svaren.

En sak som jag tycker är särskilt sympatisk med mindmapping, är att dyslektiker och människor med andra läs- och skrivsvårigheter ofta har betydligt lättare för att uttrycka sig i skrift med hjälp av mind maps. Eftersom mind maps inte ska innehålla meningar, utan bara nyckelord, är det inte ett problem om man inte kan bygga fullständiga meningar, något som hindrar många med läs- och skrivsvårigheter från att ens försöka.

I flera böcker om mindmapping finns det exempel på hur både människor med grava handikapp och sådana som har det svårt i skolan har lyckats mycket bra med hjälp av mind maps. Med mind maps kan de strukturera saker på ett sätt som passar hjärnan bättre än traditionella linjära anteckningar.

I boken finns det en länk till en webbplats. Där finns en del av det som står i boken.

Mind maps for kids

Relaterade länkar

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2006-01-29

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2008-01-28 23:57 #1 av: Domina

Jag skriver mindmaps i mitt arbete som förskollärare. Utgår från ett visst huvudtema t.ex. kamratskap och utvidgar den med många grenar åt olika håll.

Jag tycker det är en bra metod.

 

Anmäl
2008-01-30 09:05 #2 av: Niklas

Jag brukar också använda det för planering. Helt suveränt tycker jag.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2008-02-24 16:33 #3 av: vanessa

Vilken bra bok, den borde lärare också ha så de kan informera sina barn i varje fall. Tack för tipset. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-11-08 20:37 #4 av: gullenos

vi gjorde alltid det mellan ettan till trean!

Anmäl
2008-11-09 13:59 #5 av: parisjetaime

Jag brukar göra mindmaps när jag inte orkar plugga mer. Då lägger jag ner tid på att göra en snygg mindmap och skriva allt jag kommer ihåg. Känner jag att det saknas någonting måste jag läsa igenom anteckningar igen.

Jag använder dock inte minmaps som huvudhjälp när jag pluggar. Jag blir ofta förvirrad av att läsa igenom dem igen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.