10 Övrigt

Bok: Socrates' way

2006-02-27 22:28 #0 av: Niklas

Sista kapitlet i Socrates' way inleds med detta citat: "To judge a person's capability by gender is like judging a man's intelligence by the amount of hair on his head."

Socrates' WayKapitlet har rubriken Socrates' way for women och handlar om hur viktiga kvinnor var för Sokrates och hur mycket han påverkades av saker kvinnor omkring honom sa och gjorde.

Boken är uppbyggd kring sju sätt att leva i sokratisk anda:

 

 • Känn dig själv
 • Ställ stora frågor
 • Tänk själv
 • Utmana vedertagna uppfattningar
 • Väx bland vänner
 • Säg sanningen
 • Stärk din själ
 •  

  Vart och ett av dessa råd exemplifieras med citat från Platons texter och åtföljs av övningar att göra själv eller tillsammans med andra. Frågor är det genomgående temat i boken och nyckeln till både att lära sig själv och andra.

  Samtidigt som Sokrates kanske i första hand försökte lära sig själv saker ansågs han av andra vara en oerhört god lärare. Hans metoder används över hela världen.

  En av Sokrates ständiga följeslagare tyckte att Sokrates var så vis att han måste vara världens visaste man. Han var så övertygad om detta att han gick till oraklet i Delphi och frågade om inte Sokrates var världens visaste man. Oraklet svarade att Sokrates var världens visaste man.

  När Sokrates fick höra om detta blev han väldigt störd. Han var övertygad om att han som visste så lite inte kunde vara vare sig Athens eller världens visaste man. Han gick ut för att bevisa att han inte var visast. Han vände sig till politiker som sade sig vara väldigt visa och började ställa frågor till dem för att förvisa sig om att de var visare än han. Ju fler frågor han ställde, desto tydligare blev det att de inte var så visa som de trodde. Det slutade ofta med att de lämnade Sokrates i vredesmod över att han till slut hade fått dem att säga emot sig själva.

  Vart Sokrates än gick blev resultatet det samma och han fick till slut inse att han var visare än åtminstone de visa män han hade träffat eftersom de trodde att de visste mycket trots att de uppenbarligen visste lite, medan han själv var övertygad om att han visste väldigt lite och alltså visste något mer än dem.

  Denna berättelse återges i ett kapitel som heter "think for yourself" (tänk själv) i Socrates' Way av Ronald Gross. Sokrates vägrade att lita på oraklets ord utan ville själv förvissa sig om hur det egentligen förhöll sig.

  Sokrates tycks ha varit en ovanligt klarsynt person, vilket märks på de frågor han ställer. Han kunde med frågor stärka människors självförtroende och få dem att se saker på sätt som tidigare var otänkbara. Han använde också liknelser. Liknelser är ett annat sätt att få någon att se saker ur nya vinklar.

  Relaterade länkar

  Av: Niklas

  Datum för publicering

  • 2006-02-27

  Vänliga hälsningar, Niklas
  » Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

  Anmäl
  2006-02-28 12:08 #1 av: Tom

  Den ska jag läsa!  =)

    Tom

  Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

  Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

  Klicka på den här länken till Vimla!

  Anmäl
  2006-02-28 12:15 #2 av: Saber

  Mycket bra recension, låter även som en mycket bra bok att läsa, socrates har tveklöst en del bra saker att säga. 

  Anmäl
  2006-03-01 09:49 #3 av: Niklas

  Är det någon som känner till andra böcker som beskriver Sokratesmetoden? Jag skulle vilja läsa mer.

  Vänliga hälsningar

  Niklas

  Vänliga hälsningar, Niklas
  » Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

  Anmäl

  Bli medlem på iFokus

  För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.