07 Personlig utveckling

Bok: Vem snodde Osten?

2006-03-19 00:57 #0 av: Niklas

Metaforer kan vara kraftfulla verktyg. Ost används som metafor för vad vi vill ha ut av livet i Vem snodde Osten? av Spencer Johnson. Det är en kort och snabbläst berättelse om Sniff, Snabb, Suck och Stön. Sniff och Snabb är möss. Suck och Stön är pysslingar.

Vem snodde osten?"Mössen, Sniff och Snabb, använde den enkla trial-and-error-metoden när de letade efter Ost. De sprang in i en korridor och visade det sig att den var tom vände de om och sprang in i nästa.
    Sniff brukade lukta sig till Osten genom att använda sin fantastiska nos, medan Snabb skyndade i förväg. De gick ofta vilse, som man kan förstå, och sprang i fel riktning.
    De två pysslingarna Suck och Stön däremot, använde en annan metod där de litade på sin förmåga att tänka och dra lärdom av tidigare erfarenheter, även om de ibland förvirrades av sina idéer och känslor."

Sniff och Snabb tänker inte så mycket, de bara letar efter ost. När de hittar den äter de och när den tar slut springer de vidare och letar efter ny ost. Nostalgi är inte deras grej.

Suck och Stön blir lätt bekväma och lever i tron att saker ska kunna förbli ungefär så som de är vana vid.

De fyra varelserna representerar olika människotyper. Alla är på jakt efter Ost. När Osten tar slut reagerar de ganska olika. Sniff och Snabb drar vidare i jakt på ny Ost. Suck blir först förvirrad och undrar om inte Osten kommer tillbaka eftersom han är van vid att den brukar finnas på samma plats. Till slut inser han att det inte är någon som har snott Osten, utan att den faktiskt har tagit slut. Då börjar han leta efter ny Ost. Stön tror stenhårt att någon har tagit hans Ost. Han är inte beredd att leta efter ny Ost eftersom den han hade, enligt honom, var den bästa Ost man kan ha och den som har tagit den kommer att lämna tillbaks den. Han stannar och väntar på att den ska komma tillbaka medan han själv sakta tynar bort.

Alla kan nog känna igen sig i minst en av de fyra varelserna när det gäller förhållandet till förändringar. Många är en Suck eller Stön. Jag är en kombination av Suck och Sniff med vissa drag av Stön.

I slutet av boken finns det en sammanfattning av budskapet:

"Förändringar inträffar. Någon snor Osten.

Förutse förändringen. Förbered dig på att Osten kan försvinna.

Övervaka förändringen. Lukta på Osten så att du säkert vet när den börjar bli gammal.

Anpassa dig snabbt till förändringen. Ju snabbare du släpper taget om gammal Ost, desto fortare kan du hitta ny Ost att njuta av.

Förändring. Flytta med Osten.

Tyck om förändringen! Njut av äventyret och smaken på den nya Osten!

Var beredd på att förändras snabbt och njut av det om och om igen. Någon fortsätter att sno Osten..."

Vem snodde Osten? passar både för företag och enskilda människor. Alla borde läsa den och ta chansen att lära sig något om sig själva och sitt förhållande till förändringar. Det går inte att undkomma förändringar. Den som driver dem eller njuter av dem kan få ut mest av dem. Det är en fråga om att komma över sin egen rädsla för det okända.

På engelska finns Vem snodde Osten? i en version för ungdomar och en för barn också.

Relaterade länkar

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2006-03-18

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-03-19 14:35 #1 av: Tom

Den skulle lika gärna kunna ha varit en bok skriven för barn. Både innehållet och karaktärerna verkar vara ganska barnanpassade :)

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-03-19 18:53 #2 av: Niklas

Ja, det stämmer. Det är nog det som behövs för att vuxna ska ta det till sig och det som har gjort den så populär.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-03-19 21:22 #3 av: AndersE

Oj, jag drabbas av total motvilja. Skriva-på-näsan-känslan är överväldigande...

Dessutom är jag rätt ordentligt trött på detta Hallelujande om förändringarnas fantastiska välsignelser. (Inte så konstigt att jag är värd för Proveniens kanske...)

När det gäller pedgogiska upplägget (sagofigurer) kommer jag däremot att tänka på en riktigt tuff läsupplevelse. Häftig, utmanande, väldigt intressant och mycket svår.

Har ni läst: "Gödel Escher Bach - ett Evigt Gyllene Band" av Douglas R. Hofstadter?

 


Anmäl
2006-03-19 21:59 #4 av: Niklas

Den boken har jag inte läst. Är det en allvarligt menad bok eller försöker han vara rolig?

I Vem snodde osten? är inte frågan om förändringarna är bra eller inte. Poängen är att vi utsätts för dem oavsett vad vi tycker om det. Det vi kan göra, för att underlätta för oss själva, är att acceptera det och följa med. Alternativet är att kämpa emot och ändå följa med.

Därmed inte sagt att man ska godta alla förändringar.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-03-19 22:22 #5 av: AndersE

Jo, "GEB-EGB" är ytterst seriös och väldigt intressant. Tack vara "sago-sekvenserna" hänger man med ett tag, för den är samtidigt väldigt teoretisk och intellektuell (om det nu är rätt ord...).

Han drar bl.a paralleller mellan matematikern Gödel (Gödels teorem), konstnären Escher (de där tavlorna som vänder ut och in på sig själv) och kompositören Bach (vars kompositioner verkar följa avancerade matematiska modeller och ibland vänder ut och in på sig själv...).

Jag tror säkert man kan lära sig av Osten - jag beskrev mest min spontana reaktion på vad jag läste. Det säger kanske mer om mig än om texten...?

 


Anmäl
2006-03-19 22:29 #6 av: Niklas

Okej, jag lägger den på min "kanske-läsa-lista". Det låter som om det kan vara en bok jag gillar.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-03-19 23:19 #7 av: AndersE
Den fanns på bokrean för några år sedan. Jag hittade den begagnad på bokbörsen för 150:-

 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.