07 Personlig utveckling

Bok: I know what you´re really thinking

2006-04-05 21:32 #0 av: Niklas

Det finns många detaljer i kroppsspråket som är svåra att medvetet styra och som talar om vad vi tänker oavsett vad vi säger. I know what you´re really thinking är inriktad på tolkning av signalerna vid de tillfällen då kroppsspråk och tal hamnar i konflikt med varandra. Ett generellt råd är att tro på de omedvetna signalerna mer än på orden.

I know what you´re really thinkingAtt dölja munnen när man talar indikerar att man tänjer på sanningen. Att gnugga örsnibben, näsan eller att hålla handen över hakan indikerar också att man inte talar sanning. Att dölja munnen när någon annan talar indikerar att man inte vill höra mer.

Den som undviker ögonkontakt när han talar säger någonting han inte gillar. Att hålla ständig ögonkontakt kan tyda på att man vill verka ärlig, men inte nödvändigtvis är det. Att harkla sig innan man talar kan betyda att man inte håller med om något som har sagts, men inte vill säga det rakt ut. En mikrosekunds leende när man talar om någonting allvarligt kan indikera att man inte är så ledsen som man vill ge sken av. Att dölja ansiktet i händerna innan man svarar på en fråga kan betyda att man ogärna vill svara på frågan.

Eftersom kroppsspåk är så komplext kan det vara taktiskt att inte anklaga någon för att vara lögnare så snart en "lögnindikator" syns. I stället är det bra att fördjupa sig i det som verkar vara ett problem och på så sätt klargöra läget.

Vid möten mellan människor finns det också många signaler att vara vaksam på. Mellan två personer som sitter mittemot varandra vid ett bord går det att läsa vad som pågår utöver vad som sägs. Om den ene placerar sina händer på bortre delen av mitten, inom den andres halva, är det ett tecken på att han vill visa sin makt genom att inkräkta på den andres område. Likaså om de sitter vid ett bord på exempelvis ett café och den ene flyttar saker som står på bordet, salt- och pepparströare, servetter eller någonting annat. Att sitta upprätt eller luta sig framåt mot någon kan också vara ett sätt att visa makt. Att luta bakåt eller sitta med stolen en bit ifrån bordet kan vara ett tecken på undergivenhet. Att vara vänd med kroppen ifrån någon är ett tecken på ogillande. Omvänt är det ett tecken på gillande att ha kroppen vänd mot någon.

Många signaler uppfattar vi undermedvetet och reagerar därefter, genom till exempel känslor. Känner man sig obekväm i en situation kan det vara bra att fundera över varför. Kanske finns det något i omgivningen, i andras kroppsspråk, som får oss att känna så. Vad säger det i så fall om dem och hur de tycker och känner?

Kroppsspråk är verkligen mycket intressant.

Helhetsintrycket av I know what you´re really thinking av Marc Mogil är att det är en läsvärd bok för den som vill lära sig mer om kroppsspråk med avseende på trovärdighet. Den har sitt ursprung i domstolsmiljö (författaren har bland annat varit domare i New York) och det går som en röd tråd genom boken. Fokus ligger på att fånga upp lögner. Kanske kan den vara till nytta även i andra intervjusituationer, exempelvis i samband med anställningar.

Boken är snabbläst i och med att den dels har så stor text och dels inte så många sidor. Det betyder också att den inte är särskilt omfattande. Vill man läsa mer och med en generell inriktning på kroppspråk finns det bättre böcker. Teach yourself body language av Gordon R. Wainwright och Body language av Julius Fast till exempel.

Relaterade länkar

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2006-04-05

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-04-09 04:29 #1 av: Tom

Det är kul med omedvetna signaler.

Jag är tydligen inte så lätt att läsa alla gånger. Jag gick en projektledarutbildning för några år sedan med en otroligt bra lärare. I slutet av kursen ingick bland annat att man skulle lära sig lite om kroppsspråk. Läraren var ganska kunnig även inom det området och berättade för klassen att han ändå hade läst av mig helt fel. Hans första intryck av mig, med hänsyn till mitt kroppsspråk, var att jag var kaxig, självsäker och ointresserad av att vara med på hans kurs. Efter att ha lärt känna mig under nästan en termin hade han fått omvärdera sin bild helt. Det enda som stämde var att jag var självsäker.

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.