07 Personlig utveckling

Att kommunicera på nätet

2006-04-03 21:40 #0 av: Niklas

Det sägs att 90 procent av vår kommunikation utgörs av vårt kroppsspråk och resten av det vi säger. Det betyder att vi måste kompensera för de saknade 90 procenten på något annat sätt när vi skriver.

Smiley

Här är några saker som kan vara bra att tänka på för oss som skriver och läser mycket på nätet. 

Utgå ifrån att allt som skrivs är skrivet med gott uppsåt

Få människor är avsiktligt elaka. Det kan verka så ibland, men det är oftast missförstånd som ligger bakom då. Alla har olika erfarenheter, kunskaper och bakgrundsinformation. Det är inte konstigt att vi missuppfattar varandra ibland.

Tala inte om för andra vad de menar/tycker/tänker/känner

Ingen tycker om att bli skriven på näsan vad de menar med något. Skriv i stället hur du uppfattar det de skriver. Exempelvis "jag uppfattar det du skriver som kränkande" i stället för "du är elak som skriver xxx". Det är stor skillnad på att berätta vad någon annan menar med det de skriver och att skriva hur du uppfattar det de skriver.

Fråga

Frågor är kraftfulla verktyg. Om det är något du inte förstår, eller något som verkar konstigt, fråga. Det är bättre att fråga "vad menar du när du skriver att jag är en idiot" än att skriva "idiot kan du vara själv". Framför någon en uppfattning du inte förstår är det lätt att fråga varför han eller hon har den uppfattningen.

Skilj på sak och person

Att någon skriver något du inte håller med om, betyder inte att de är dumma i huvudet. Alla har rätt till sin uppfattning. Acceptera det. Du är inte sämre än andra bara för att du inte tycker som de. De är inte sämre än du därför att de inte tycker som du.

Ge inte igen

Sjunk inte till samma nivå som någon du tycker beter sig illa. Lägg din energi på människor du gillar i stället.

Bli inte arg

Konstigt råd? Ja, det låter kanske så. Vem drabbas när du blir arg? I första hand du själv. Särskilt när du befinner dig på ett diskussionsforum där ingen hör dig skrika. Den ilskan är riktad mot drabbas sällan.

Är det roligt att bli arg? Nej, de flesta tycker säkert inte det, men det är inte så enkelt att bara sluta bli arg. Det kräver träning. Mycket träning. Ett första steg är att stanna till i tanken och inse att du håller på att bli arg. Öva på det. När du kommer så långt att du ser ilskan komma kan du börja bearbeta den. Inse att du själv är offret för din ilska (och alla andra obekväma känslor med för den delen). Låt ilskan rinna av dig. Är det verkligen värt besväret och olustkänslan att bli arg? Fokusera din energi på bättre saker.

Skriv inte när du är arg

Risken är stor att du kommer att ångra dig. Vänta gärna en natt. Om du måste skriva, gör det, men skicka det inte förrän du har lugnat ner dig och läst igenom texten noga.

Det finns ett ordspråk som lyder ungefär: "Håll tal när du är arg och du kommer att hålla det bästa tal du någonsin har ångrat."

Inse att du kanske inte var så tydlig som du borde

Även om något du skriver är fullkomligt tydligt för dig, kan det vara otydligt eller ha en annan innebörd för andra. Förtydliga om du märker att någon inte uppfattar vad du menar.

Det är mänskligt att göra fel

Jag begår misstag, du begår misstag och alla andra gör det. De flesta misstag går att rätta till. Be om ursäkt och var beredd att acceptera andras ursäkter när det behövs.

Se inte de här tipsen som lagar

:-) Du bestämmer själv om du vill följa dem eller inte, men fråga dig om det kan ligga någon sanning bakom dem. Ifrågasätt dem gärna.

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2006-04-03

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-04-03 23:36 #1 av: Cartman

Jag har sedan länge tröttnat på all dessa amatörpsykologer som säger sig kunna läsa kroppsspråk. If it can be done så gissar jag att ett ytterst fåtal kan det. Så om ingen i princip kan läsa kroppsspråk varför ska någon kompensera för det? Varför ditt inlägg i princip består av grejer som ni på iFokus tycker att vi ska följa. Vilket är bra grejer.

Anmäl
2006-04-05 20:41 #2 av: Niklas

#0: Jag har en annan uppfattning men jag tycker att det är intressant att läsa vad du skriver. Jag har inte hört någon ifrågasätta att kroppsspråk kan läsas.

För mig är det något vi gör varje dag oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Ett leende är kroppsspråk. En vinkande hand är kroppsspråk. En rynkad panna är kroppspråk.

Kroppsspråk kan läsas i olika nivåer. Många saker är självklara för de flesta och andra ser bara de en del medvetet. Genom att läsa om kroppspråk kan man lära sig tolka fler av detaljerna i vår kommunikation.

Sen ska man förstås ha klart för sig att kroppsspråk är inte entydigt. Ett leende kan vara en vänlig gest. Om den samtidigt åtföljs av en knuten näve kan det finnas en konflikt i kroppspråket eftersom en knuten näve inte brukar förknippas med vänlighet. Ju fler detaljer man kan läsa av desto säkrare kan man avgöra vad någon befinner sig i för sinnesstämning.

Jag tycker att kroppsspråk är mycket intressant.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-04-05 20:59 #3 av: AndersE

Jag tycker jag kan läsa en del "kroppsspråk". Jag har en kompis som är mycket bättre än jag.

Jag tror att den mesta "läsningen" sker omedvetet.

 


Anmäl
2006-04-05 21:09 #4 av: Niklas

#2 Exakt, läsningen sker huvudsakligen omedvetet. Det är nästan bara när vi tänker efter som vi gör det medvetet och då bara en del av allt som egentligen utspelar sig.

Jag var nyligen på Vardagens teater. Det var två skådespelare som pratade om kroppsspråk och hur det kan hjälpa/stjälpa oss. Skådespelare lever till stor del på att förstå och använda kroppsspråk. Jag kan varmt rekommendera att anlita Vardagens teater för en föreställning i arbetsgrupper och liknande. Det är både mycket underhållande och intressant.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-04-06 08:23 #5 av: Cartman
Det är ju en sak att försöka läsa någons kroppsspråk och sen komma med en gissning om varför, här finns utmärkta möjligheter för feltolkningar. Men att verkligen korrekt kunna läsa kroppsspråk tror jag kräver längre utbildning med vetenskaplig utgångspunkt.    
Anmäl
2006-04-06 12:46 #6 av: Erik

Kroppsspråk är väl en aningen inexakt vetenskap. Det är svårt att föra fram "budskap" med någon större säkerhet, däremot är det relativt enkelt att förmedla, och tolka, signaler av olika slag.

Anmäl
2006-04-18 14:11 #7 av: RubHel

Jag tycker artikeln var väldigt bra. Nyttig att läsa.
När man pratar med någon kan man ju höra på tonfallet om personen är glad, sur, arg osv, men det kan man inte göra på internet. Har varit med många gånger när det blivit missuppfattningar för att någon tror att en annan är sur och grinig och blir sur tillbaka.

Anmäl
2006-04-18 18:03 #8 av: Niklas

#7: Javisst, om jag tycker att någon låter grinig är risken större att jag låter lite sur. Det krävs så lite för att missförstå varandra om man inte känner varandra väl.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-05-10 13:33 #9 av: CBA

Om man tänker så här då...de som är döva/hörselskadade läser ju av kroppsspråket för att kunna känna av den andra personens sinnesstämning/attityd etc för att få in melodin i det talade språket (teckenspråk eller munläsning). Utan kroppsspråket skulle innehållet i det sagda bli ganska tomt...monotont om ni förstår vad jag menar.

Likadant när man hanterar tex hundar/hästar så är kroppsspråket väldigt viktig iom att man inte kan göra sig förstådd med det talade språket. Kommunikationen ligger i att tala varandras kroppsspråk, har man inte den kunskapen att kunna läsa av tex hästens kroppsspråk försvinner den viktiga tvåvägs kommunikationen och det blir en envägskommunikation där det bara är en som pratar för den andres döva öron...hänger ni med :o)

Jag tycker att kroppsspråket är väldigt viktigt när man både är med människor och djur....framförallt om det föreligger språkbarriärer.

Det här var en väldigt intressant tråd :o)

Mvh CBA

Anmäl
2006-05-10 22:10 #10 av: mazze

Mycket bra artikel.

Det är som dom flesta verkar anse svårt att tyda en text. Man kan skriva på ett sätt och det läses på helt fel vis.... MISSFÖRSTÅND! Mycket viktigt att då kanske ta reda på vad som egentligen menas.

Anmäl
2006-05-11 02:21 #11 av: Erik

#9 - en envägskommunikation där det bara är en som pratar för den andres döva öron

Det låter verkligen inte optimalt. =P 

Anmäl
2006-05-26 14:53 #12 av: precis

väldigt många har t.o.m. problem med att kommunicera muntligt, alltså att tala/diskutera, och vara tyst och lyssna när den andra talar, för att förstå och kunna utbyta något i samtalet (till skillnad från monolog)

Och på nätet så är många helt okunniga om hur viktig kommatering är, för att andra ska förstå syftet med texten.

Och ironi/satir går inte alls fram till alla läsare i text, utan en o annan smiley :)

Anmäl
2006-06-07 19:20 #13 av: Erik

Kommatering underlättar enormt när man ska försöka pussla ihop vad folk har skrivit men det betyder inte att man inte kan skriva utan att använda en massa onödiga skiljetecken tycker jag inte som när man skriver på riktigt iaf.

=P 

Anmäl
2008-01-11 02:03 #14 av: GitteL

wow, denna artikel är kanon. Är det ok om jag kopierar den och lägger in den hos mig med ditt namn?

Please ;-)

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-01-11 22:01 #15 av: Niklas

Självklart. Du behöver inte ha mitt namn på den.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2008-01-12 00:18 #16 av: GitteL

Tack, klart jag skall ha ditt namn. Det är DU som skrivit så bra.

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-01-12 05:17 #17 av: vanessa

Kroppspråket är så viktigt. Det första vi lär oss som nyfödda och den kursen fortsätter genom livet. Väldigt långt tillbaka i tiden så kunde vi inte tala, och liksom djuren så formulerade vi oss med kropp och ljud. Så man behöver inte vara en amatörpsykolog för att läsa kroppsspråk. Bara öppen.

Det är till och med enkelt att läsa av det. Bara att titta på de man pratar med. Titta på TV och se hur personerna där är. Skådespeleri skulle vara väldigt tråkigt utan användning av kroppen.

Tyvärr så är det något som så ofta försvinner i text. Om man inte skriver med färg och inlevelse. Något som de tyvärr inte verkar lära ut i skolorna.

Som du skriver CBA så är det väldigt viktigt att läsa kroppsspråket på djuren runt oss. Kan vi göra det så, förstår vi dem bättre. Jobbar på katthem bland annat, och där kan jag se när en kisse inte mår bra. Då tas den till veterinären, och så visar det sig att den har det felet fastän ingen anade det. Allt för kroppsspråket.

Är copywriter, och en av de första sakerna vi lärde oss var att inte göra reklam med humor eller ironi. Just för att man vet aldrig hur det kan tolkas. Det som är superkul för mig behöver inte vara det för andra.

Niklas, får jag låna denna också, med hänvisning till dig? För jag vill att du ska ha cred för det. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-01-12 13:36 #18 av: Niklas

#17: Självklart. Jag skrev den för att få ut budskapet, inte mitt namn. :-)

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.