Annons:
Etikett09-annat-studierelaterat
Läst 9850 ggr
Sehvrin
6/14/11, 12:36 PM

Hur kan jag använda Wikipedia?

Man får gång på gång höra att man inte ska använda Wikipedia som källa i skolarbeten. Men hur kan man använda sidan på ett bra sätt?

Informationskälla

Wikipedia innehåller nästan 400 000 artiklar på svenska och lite över3,6 miljoner artiklar på engelska. En undersökning som publicerades i Nature visade att Wikipedia innehöll ungefär lika många allvarliga fel som Encyclopædia Britannica, den äldsta och mest välkända engelskspråkiga encyklopedin [1]. Däremot hade Wikipedias artiklar stundom dåligt språk och förvirrande struktur.

**
Varför man inte ska använda den som källa**

Så, om det nu finns en massa information som inte har fler fel än Encyclopædia Britannica, varför kan man inte använda Wikipedia som källa? Jo, av samma anledning som har gjort Wikipedia så stort: Vem som helst får gå in och ändra i en text och även skriva egna artiklar.

Skillnaden från en ”riktig” encyklopedi är att ingen expert granskar innehållet och att den som skriver artikeln inte behöver vara en auktoritet. Dock så rättas fel i artiklar vanligtvis snabbt [2]. En undersökning har gjorts då man satte in felaktigheter i olika artiklar om filosofer. En tredjedel av de felen rättades till inom 48 timmar, de flesta inom ett par timmar.

Fel på Wikipedia redigeras snabbt enligt forskare_
Fel på Wikipedia redigeras snabbt enligt forskare [Bild från xkcd]_

Hjälp i sökande efter källor

Wikipedia använder sig av källor som alltid står med sist i artikeln. Dessa källor kan vara allt från bloggar till vetenskapliga artiklar. Även om inte alla källor är helt trovärdiga så är referenslistan en bra start att titta på för att hitta källor man kan använda.

Översättning

Ett sätt annat sätt att använda Wikipedia på, som är väldigt underskattat, är som översättare. Wikipedia finns på 281 språk och många artiklar finns på mer än ett språk. Om man undrar vad något heter på ett annat språk kan man klicka på det språket i vänsterspalten, förutsatt att artikeln finns på det språket.

Som översikt

Tycker du att dina skolböcker förklarar vissa saker för dåligt eller inte alls? Då kan det vara idé att se om Wikipedia har en artikel om ämnet som kan räta ut de frågetecken som finns. Detta kan man använda inför prov och dylikt, men tänk på att vara källkritisk!

Som Nöje

Man får inte glömma att det är kul med ny kunskap. Wikipedia är en utmärkt plats att skaffa sig kunskap om allt mellan himmel och jord. Det underbara med sidan är att man kan starta på ett ämne och klicka sig fram till något helt annat.

Hur använder du Wikipedia?

Källor

[1] BBC NEWS (2005) Wikipedia survives research test[2] Early response to false claims in Wikipedia (2008)
Övrig fakta från Wikipedia
Wikipedias logotyp © Wikimedia foundation. Använd med tillstånd.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: